Nyheter

Nära asteroid skjuter ingen (påsk)hare…

Asteroiden 2014 JO25

Asteroiden 2014 JO25 passerade idag (kl. 12:24 den 19 april) jorden på ett avstånd som är drygt 4 gånger sträckan från jorden till månen. Det motsvarar ca 50 varv runt jorden. Den jordnötsformade asteroiden är ca 1,3 km lång och 650 m bred.
read more…

Jordliknande planet funnen hos solens granne!!!

Proxima b

Säg hej till vår nya granne – Proxima b.

Det är en jordstor planet som kretsar kring vår närmaste stjärna Proxima Centauri. Värdstjärnan tillhör ett stjärnsystem på tre stjärnor tillsammans med Alfa Centauri A och B som ligger i stjärnbilden Kentauren.

ESO (Europesika sydobservatoriet) tillkännagav idag upptäckten som gjordes vid ESO:s La Silla-observatorium i Atacamaöknen i Chile. La Silla är bas för flera stora teleskop, bland annat instrument som är utformade för att söka efter just planeter som kretsar kring andra stjärnor.

read more…

Juno är infångad av Jupiter – ska avslöja planetens hemligheter

JUNO

I nästan 5 år har NASAs rymdsond Juno varit på väg till solsystemets gigant, Jupiter. Efter att ha färdats närmare 3 miljarder kilometer är nu Juno framme och har fångats in av Jupiters starka gravitation. Tidigt imorgon bitti kl. 05:18 svensk tid, startar Juno sin huvudmotor för att lägga sig i omloppsbana kring planeten. Hastigheten kommer då uppnå hela 250 000 km/h, eller cirka 7 mil i sekunden!

Under 35 kritiska minuter ska Juno bromsas upp och placeras i en s.k. polär omloppsbana. Under drygt 20 månader kommer sonden att kretsa 37 varv runt Jupiter för att sedan, den 21 Februari 2018, krascha in i atmosfären.

read more…

Solnedgång på Pluto

Pluto-Mountains-Plains 9-17-15

När New Horizons i somras passerade Pluto fick vi se fantastiska bilder av denna frusna, avlägsna värld. Rymdsonden har nu börjat skicka tillbaka fler bilder av passagen och här ser vi ett foto taget endast 15 minuter efter själva passagen 18’000km från dvärgplaneten.
read more…

Bekräftat: Flytande vatten på en av Saturnus’ månar

Enceladus tvärsnitt

I omloppsbana kring Saturnus hittar vi den lilla månen Enceladus, vars ytarea är något större än Frankrikes.
I sju år har rymdsonden Cassini kretsat runt Saturnus och samlat in information om planeten och dess månar. Förra året såg man starka bevis för att det finns flytande vatten under isen och genom att man nu studerat Enceladus’ rörelser noggrant har man kunnat konstatera att det faktiskt existerar en ocean under isen.

Den 28:e oktober kommer rymdsonden att passera endast 49km ovanför ytan och igenom isplymerna vid sydpolen.
Läs mer om Cassinisonden här: http://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/main/index.html

Newton, Einstein, Hawking och fysiken

Ulf Danielsson Föreläsning ÖA

Som en av få svenskar deltog Ulf Danielsson i förra veckans konferens i fundamental fysik där bl a Stephen Hawking medverkade. I media och på annat håll har det spekulerats flitigt kring vad som blev sagt och vilken betydelse det kan ha. Örebro Astronomi överlåter därför tangentbordet till den som var på plats och som därför rimligtvis bör veta bäst, professor Ulf Danielsson:

read more…

Ikväll är det supermåne!

Supermåne

Solen är på väg ned och fullmånen på väg upp. Ikväll är det en s.k ”supermåne”, ca 14% större och 30% mer ljusstark än vanligt.

Eftersom månens omloppsbana kring oss är elliptisk och varierar mellan 357’000 – 406’000km kommer varje fullmåne inträffa på olika avstånd från oss. I skrivande stund är avståndet 365’000km och minskar.

Varför inte gå ut nu när den är på väg upp och ta en bild?
Dela gärna inlägget och posta era bilder här.

Senaste kommentarer

Arkiv