Info om aktiviteter

OBS! Anmäl dig på vår mail-lista för att få snabb och aktuell information om våra aktiviteter för allmänheten. Du mailar till info@orebroastronomi.se.

Sen information kan du få på 0707-427500 om du är osäker.

Vill du vara med om mer kan du bli medlem. Det kostar bara 150 kr / år.

Till alla som anmält sig till vår informationslista
Eftersom en visning fordrar en viss framförhållning för oss (och också för många av er som skulle vilja vara med) vill vi gärna kunna meddela aktiviteten ca ett dygn i förväg med möjlighet att kunna ställa in med kortare varsel visningsdagen. Vissa aktiviteter kanske inte hinner aviseras på hemsidan utan enbart per e-post visningsdagen.

Avisering liksom meddelande om inställd visning skickas till er per e-post före eller samtidigt med publicering på hemsidan. Kolla din e-post innan du ger dig av!
Vi har i nuläget inte möjlighet att skicka SMS till alla.

Centrala Örebro
Ett av våra huvudmål är att locka så många örebroare som möjligt att rikta blicken ovanför hustaken. Det innebär att vi får flytta in i stadens centrum där folket finns. Vi har ett par alternativa uppställningsplatser nära Karl Johan-statyn / Storbron där sikten söderut är skaplig. Våghustorget är också en användbar plats, t ex på Astronomins dag. Stadens ljusföroreningar möjliggör inget studium av stjärnorna utan vi är hänvisade till solen, månen och kanske någon planet. Ett enkelt teleskop genom vilket många människor få upptäcka kratrar och bergskedjor höga som alperna kan ställas upp med någon timmes varsel.
Med vårt solteleskop kan vi också ordna visningar mitt på dagen, företrädesvis vid solmonumentet på Olof Palmes torg eller på Våghustorget.

Venastugan
Venastugan, som kan kallas Örebro Astronomis klubbstuga, är den mörkaste plats som kan uppbringas i Örebros omedelbara närhet. Den som har bil tar sig dit på några minuter (se karta). Platsen har nästan fri horisont i alla väderstreck och är lämplig för visning av stjärnhimlen. Här vill vi berätta om stjärnor och stjärnbilder och behöver alltså en klar himmel utan för mycket dis. Vi vill peka ut stjärnhopar och nebulosor och utifrån detta berätta var och hur nya stjärnor föds och hur de dör. Här vill vi ställa upp ett eller två mindre teleskop och fältkikare på stativ och låta människor titta på månen eller den eller de planeter som finns tillgängliga. Allt detta fordrar dock en viss framförhållning.

Hitta till Venastugan:
venatippen

Senaste kommentarer

Arkiv