Aktiviteter

Du är bestrålad

Du är bestrålad

Torsdag 23 november 2017 får vi besök av Dr. Oscar Larsson från KTH i Stockholm. Föreläsningen hålls i Hörsal T på Örebro universitet och är som vanligt kostnadsfri.

I drygt 100 år har kunskapen om att jorden konstant bombarderas av kosmisk strålning varit ett känt faktum. Idag är forskningen om kosmisk strålning antagligen mer aktuell än någonsin. Dels är vi nära att kunna svara på en av de viktigaste frågor vi ställt oss: ”Varifrån kommer den mest energetiska strålningen?” För att kunna besvara frågan har vi byggt väldigt stora detektorer på olika platser på jorden och vi planerar nu även att flytta den typen av observationer ut i rymden.

Den andra viktiga delen är att den kosmiska strålningen kommer att vara en stor hälsorisk för astronauter att ta hänsyn till vid våra vidare resor i solsystemet. Föreläsningen kommer att börja vid 1900-talets början och därifrån jobbar vi oss fram till dags datum.

Välkommen!

Rymden bjuder på skådespel

Rymden bjuder på skådespel

På lördag är det dags för stjärnfallsregnet Perseiderna när jorden plöjer igenom de tätare delarna av rymdgrusstråket som kometen Swift-Tuttle lämnat efter sig. Örebro Astronomi inbjuder både medlemmar och allmänhet till Venastugan där vi börjar samlas kl 21:30. Det går att köra ända upp. Kom ihåg att ta med dig fika, varma kläder och en solstol. Efter kl 22 kan vi sedan få se de första ”strecken”.

OBS! Vid mulet väder ställer vi in.

Månen kan komma att lysa mer än önskvärt efter kl 23 men det finns mer att titta på. Vi plockar fram ett stort teleskop och söker rätt på planeten Saturnus som bör synas en bit ovanför Hjälmarhorisonten.

Och tyvärr… vi får dementera alla rykten om att årets stjärnfallsskur skulle bli den häftigaste i mänsklighetens historia. Perseiderna är verkligen en stor naturupplevelse även utan sådana överdrifter.

Vad har vi lärt oss om Saturnus?

Vad har vi lärt oss om Saturnus?

Nu på torsdag den 4 maj kl. 19 träffas vi till en föreläsningskväll i Hörsal T på Örebro universitet och lyssnar till Erik Vigren som är forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala. Tillfället är unikt så till vida att Erik Vigren nog garanterat är den enda rymdfysiker som faktiskt bor i Örebro. Och ämnet för kvällen lär vara fascinerande för alla som har något intresse för solsystemet och planeten Saturnus.

read more…

Årets stjärnfallsfest bådar gott

Perseiderna-Jorden

På fredag kväll den 12 augusti är det dags för årets upplaga av Perseiderna. Örebro Astronomi huserar som vanligt vid Venastugan dit alla som vill är välkomna. Bommen är öppen från kl 21:30 och om det är svalt kan vi invänta mörkret i stugvärmen. Allt du behöver är en solstol, varma kläder, tålamod och lite fika. Skulle det bli övervägande mulet väder, ställer vi in evenemanget.

read more…

I dag kan du se Merkurius passera solen!

Merkuriuspassage 2016

Ett så fint tillfälle kommer inte tillbaka förrän år 2049 – och då kan det vara mulet, så ta chansen!
Merkuriuspassagen visas på många platser i landet (se listan nedan). I Örebro finns två teleskop på plats på Våghustorget när passagen börjar kl 13:12. Vi kan inte lova att instrumenten finns tillgängliga mer än tre timmar så kom för säkerhets skull gärna före kl. 16. Här på Facebook kommer du att hitta en länk till vår direktsändning. Båda dessa alternativ erbjuder ett säkert sätt att få uppleva Merkuriuspassagen.

read more…

Välkommen till stjärnhimlen!

Obsbild

Ikväll blir det blir det stjärnklart!

Vill du vara med på en visning av stjärnhimlen eller kanske se Jupiter, en stjärnhop eller en främmande galax genom ett teleskop?
Kom då och var med oss i Örebro Astronomi ikväll lördag 27 feb kl. 19 uppe vid Venastugan.
Ta gärna med egen fika. Stugan är varm och där kan du också få veta mer om de objekt som vi ser i teleskopen. Under den öppna stjärnhimlen är förstås varma kläder välbehövliga. Bommen är öppen så det går bra att ta bilen ända upp till stugan.

Alla är välkomna!

TIDSRESAN

Tidsresan Reklamaffisch Alba Nova

Den 10 oktober 2015 mellan kl 10-17 går eventet TIDSRESAN av stapeln i Stockholm.

På ett sätt som alla kan förstå får vi möjlighet att följa universums utveckling, jordens och solens tillkomst, livets utveckling och människans historia fram till idag. Evenemanget äger rum i Oskar Klein-salen, Alba Nova Universitetscentrum, Roslagstullsbacken 21 i Stockholm.

Anmälan med namn och mejladress görs till: info@orebroastronomi.se. Fritt inträde! Alla är välkomna!
read more…

Hallå Rymden!

Hallå Rymden!

Senare i höst startar vår nya serie av live-webbsändningar om rymden.
Tillsammans med gäster diskuterar, förklarar och illustrerar vi olika ämnen som berör universum.

Du som tittare kommer att ha chansen att ställa frågor till oss via olika sociala medier som Facebook, Twitter eller i youtubechatten.

 

Gratis föreläsning om strängteori

Affisch Ulf Danielsson

Den 17 februari är det dags för årets första föreläsningskväll. Ämnet är: Universums mörka sida.
Ulf Danielsson som är strängteoretiker och professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, kommer att kasta nytt ljus över astronomins och kosmologins största frågor.

read more…

Senaste kommentarer

Arkiv