Han tog världen med storm

Han tog världen med storm

Elon Musk har på extremt kort tid tagit världen med storm och lär inom snar framtid ta över universum med samma kraft. Mr Musk är så mycket mer än VD och teknikchef för SpaceX. Han har varit med och grundat Tesla Motors, Paypal, Open AI, och Zip2. Idag är han dessutom ordförande i Solarcity och VD på Neuralink. Med andra ord är Musks CV allt annat än tomt, men det är inte endast det som gör honom unik – han är en inspiration för mänskligheten. Han har satsat allt och han lyfter stolt fram sitt företag SpaceX på ett unikt sätt jämfört med andra i branschen.

Vem är denna Supernova?

Den 28 juni 1971 föddes Elon Musk i Pretoria, Sydafrika. Musk sägs ha varit ett introvert barn och när hans föräldrar skiljde sig, vände han sig till datorer och programmering. Elon flyttade till Kanada som 17-åring och undvek på så vis militärtjänst i Sydafrika. I Kanada studerade han på Queen’s University, för att sedan fördjupa sig i affärer på University of Pennsylvania. Det slutade med att han hade en kandidatexamen i ekonomi och fysik, samt en PhD i energifysik vid Stanford University. Han tajmade sin doktorsexamen perfekt med internetexplosionen, och kunde sälja sitt företag Zip2 för $307 miljoner kontant och $34 miljoner i aktier efter att företaget stöttat både The New York Times och The Chicago Tribunes hemsidor. Han blev amerikansk medborgare 2002.

"If something is important enough, you do it even if the odd aren´t in your favor." - Elon Musk

”If something is important enough, you do it even if the odd aren´t in your favor.” – Elon Musk

1999 deltog Elon Musk i grundandet av X.com vilket ett år senare blev PayPal. Elon ägde över 11% av aktierna innan eBay år 2002 köpte företaget. Även här lyckades han med andra ord att tjäna mycket pengar. Hur mycket har han då idag? I december 2017 uppskattades hans nettovärde till 20.2 miljarder dollar enligt Forbes. 

I hans familj finns fem söner, två tvillingar och tre trillingar, som han och Justine Wilson är föräldrar till. Tyvärr skiljde sig Wilson och Musk år 2000 och han gifte om sig med Talulah Riley 2010. Detta förhållande höll dock inte längre än till 2012 då de skiljde sig. Han gifte om sig 2013 och skiljde sig igen 2016.

SpaceX – med stort X

Året 2002 inträffade ännu en spektakulär händelse när Musk grundade sitt tredje företag: Space Exploration Technologies Corporation, känt som SpaceX! Hans mål var redan från dag ett att bygga raketer för kommersiella rymdresor och 2008 tilldelades företaget uppdraget att transportera last till den Internationella rymdstationen av NASA. SpaceX såg självklart också möjligheten att transportera astronauter, men detta steg blev det första och blev även ett sätt för NASA att avveckla sina egna rymdfärjor.

"I feel very lucky. ... For us, it's like winning the Super Bowl." -Elon Musk

”I feel very lucky. … For us, it’s like winning the Super Bowl.” -Elon Musk

Den 22 maj 2012 blev SpaceX det första privata företaget att sända upp en rymdfarkost till ISS! Efter det fortsatte framgångarna då företaget började skicka upp satelliter med Falcon 9. Deras största genombrott skedde däremot i mars 2017 då de lyckades landa en Falcon 9, byggd av återanvändbara delar, medan världen stod och gapade av förundran.

Tyvärr led företaget en förlust i november samma år då en explosion inträffade under ett test av företagets nya motor. Lyckligtvis blev ingen skadad och SpaceX har sagt att det inte ska påverka den nya generationen av Falcon 9 raketer.

Innovativ marknadsföring

Serien Mars finns att se på Netflix.

Serien Mars finns att se på Netflix.

Hur man får ett företag att bli välkänt över hela världen verkar vara en enkel fråga för Elon Musk. Både PayPal och SpaceX är tydliga exempel på hans framgång, men det finns även andra exempel som inte är fullt så iögonfallande. På Netflix finns serien Mars där Elon själv bidrar med en roll. Serien skildrar problematiken som följer en resa till Mars och hoppar mellan nutid och 2030-talet. SpaceX är med i första och sista avsnittet av säsong ett, och även om serien inte är producerad av företaget själv så bidrar detta till en ökad tillit hos företagets kunder. I och med att SpaceX väljer att medverka i en serie som inte endast tar upp fördelarna med en resa till Mars utan som även lägger vikt vid nackdelarna, visar företaget att de går att lita på och att de inte skulle göra något förhastat. Serien behandlar de problem som vi troligast måste lösa under en expedition till den röda planeten och bidrar till att tittaren får en djupare inblick i vad en rymdresa innebär i verkligheten.

Elon Musk och Simon Helberg i ett avsnitt av the Big Bang Theory från 2007.

Elon Musk och Simon Helberg i ett avsnitt av the Big Bang Theory från 2007.

Musk har även medverkat i andra serier och filmer, bland annat the Big Bang Theory. Det faktum att han visar upp sig i rätt kretsar fångar publikens intresse och resulterar i att fler får upp ögonen för honom. Det är inte konstigt att han idag är en stor inspiration för unga som gamla. Han har sannerligen kämpat sig upp till att bli den person som han är idag. Han är nytänkande, kreativ och intelligent: Elon Musk har den potential som krävs för att motivera människor till att göra det som de från början upplever omöjligt.