God (astronomisk) Jul!

God (astronomisk) Jul!

Vi på Örebro Astronomi vill önska er en riktig god och astronomisk jul! 

Såhär i juletider sjunker graderna markant, dock inte till extrema temperaturer som i rymden. När mörkret nu täcker vår del av halvklotet kan det vara skönt att tänka på att det i universum finns minst 10000000000000000000000 stjärnor (grovt räknat) som var en lyser upp en liten del av det rum universum utgör och tillsammans skapar det vi ser.

Betrakta mörkret som nu faller som en tillgång och gå ut en kall vinternatt för att njuta av den fina stjärnhimmel som vår galax erbjuder – du kommer inte att ångra dig. Vi bor trots allt på en unik planet vid namn Jorden som vi alla delar och tillsammans äger, oavsett om det finns utomjordiskt liv där ute runt någon av de många stjärnorna.

Under året har vi åstadkommit otroligt mycket- allt från besök av en turist från yttre rymden till nobelpriset för en upptäckt som öppnat dörrarna till en ny era inom fysiken. Denna jul har vi dessutom haft en julkalender med astronomiska inslag som bland annat är inspelad på Alba Nova, KTH/SU. Sammanfattningsvis, vilket rymdigt år vi haft!

God Jul till er alla och glöm nu inte att titta upp mot himmelen, vem vet vad nästa år har att erbjuda.
Hälsningar,
Skribenterna, Örebro Astronomi