Norrsken och Månsken

Norrsken och Månsken

Igår bjöds vi på årets supermåne. Och håll ut! I januari blir den ännu mera super. Tyvärr är supermånar lite överreklamerade. Skillnaden mot en alldeles normal fullmåne är bara några få procent.

Ikväll är månen fortfarande till 97% upplyst och det är ett problem för alla som hoppas på aurora borealis. På solen gapar nämligen ett nordligt hål i dess yttre atmosfär och det är riktat emot oss. Genom denna reva forsar solvindens partiklar obehindrat ut i rymden och ett större antal av dessa faller nu in mot jordens båda poler. Det borde kunna resultera i ett sprakande norrsken. Ja, om det inte vore för den strategiskt placerade superstrålkastaren förstås. Dessutom kan noteras att i skrivande stund har showen inte kommit igång, åtminstone om man får tro de signaler som fångas upp av den utmärkta satelliten DISCOVR som befinner sig någon timme närmare solen än vi och som därmed kan förse oss med en förvarning.

Men för den som har kameran till hands kan det gröna skimret i norr nog ändå fångas på bild, till och med på Örebros breddgrader. Och för alla nattugglor finns fortfarande chansen att en kraftigare solstorm anländer fram på småtimmarna.