Vad har vi lärt oss om Saturnus?

Vad har vi lärt oss om Saturnus?

Nu på torsdag den 4 maj kl. 19 träffas vi till en föreläsningskväll i Hörsal T på Örebro universitet och lyssnar till Erik Vigren som är forskare vid Institutet för rymdfysik i Uppsala. Tillfället är unikt så till vida att Erik Vigren nog garanterat är den enda rymdfysiker som faktiskt bor i Örebro. Och ämnet för kvällen lär vara fascinerande för alla som har något intresse för solsystemet och planeten Saturnus.

Det är nu snart 20 år sedan rymdsonden Cassini sköts upp från jorden. De senaste 13 åren har den tillbringat i omloppsbana kring Saturnus med dess ringar och månar och försett oss med kopiösa mängder data och magnifika bilder. Men nu närmar sig detta jätteprojekt sitt storslagna slut. I september 2017 kommer farkosten att störta in i Saturnus atmosfär och brinna upp. Så här säger Erik om föredraget:

– ”Jag kommer att ge en liten överblick av Cassinimissionen, lyfta fram några intressanta resultat och beskriva planen för missionens sista månader. Jag kommer att lägga särskilt fokus på Titan, Saturnus största måne och den enda månen i solsystemet med tjock atmosfär.”

Alla är välkomna! Ingen föranmälan! Inget inträde!