Nära asteroid skjuter ingen (påsk)hare…

Nära asteroid skjuter ingen (påsk)hare…

Asteroiden 2014 JO25 passerade idag (kl. 12:24 den 19 april) jorden på ett avstånd som är drygt 4 gånger sträckan från jorden till månen. Det motsvarar ca 50 varv runt jorden. Den jordnötsformade asteroiden är ca 1,3 km lång och 650 m bred.

En asteroid i den här storleken slår ner på jorden ungefär en gång vart 200.000:e år. – OM den skulle slå ner motsvarar energin ca 500 Hiroshimabomber samtidigt. Diametern på kratern skulle bli ca en mil och vara 500 m djup. Om vi utgår exempelvis från Örebro så skulle hela staden slås ut. Stockholmare skulle känna av nedslaget som en jordbävning med 7 på Richterskalan. Fönsterrutor i Stockholm skulle krossas av tryckvågen från nedslaget i vår icke längre existerande stad ca 20 mil bort.

En kollision skulle vara förödande. Dock är risken noll att den träffar jorden! Man har beräknat att det dröjer 500 år innan asteroiden kommer lika nära jorden igen. Asteroiden är ett av de många objekt som NASAs Near Earth Objects grupp håller koll på sedan man upptäckte den för 3 år sedan.

Asteroider är stenbumlingar som består av kol, metaller och is. Allra flest asteroider finns i asteroidbältet mellan Mars och Jupiters banor. Några följer lite annorlunda banor som innebär att de korsar jordbanan. 2014 JO25 följer sin bana precis som månen håller sig till sin. Trots att månen både är mycket större och närmare oss, är vi ju inte rädda för den. Därför finns det heller ingen anledning att vara rädd för asteroiden. (Om däremot något av dessa objekt skulle komma i närheten av en kollision med jorden så kanske vi får skicka upp Bruce Willis.)

Besöket ger snarare spännande möjligheter för forskare. Det är ett ypperligt tillfälle att kunna samla mer information om asteroider och hur de ser ut.

Asteroiden är INTE synlig för blotta ögat utan man behöver ett skapligt amatörteleskop. Den flyttar sig med en hastighet på ca en månbredd per 20 minuter.

Man diskuterar även att asteroider skulle kunna vara en källa för gruvdrift där vi skulle kunna hämta material i framtiden. Fokus är metaller och annat som är svåråtkomligt här på jorden. Det kan även röra sig om att kunna hämta is inför kommande rymdfärder.

Även om vi har flera mindre asteroidpassager i veckan, dröjer det fram till 2027 innan ett objekt av motsvarande storlek kommer närmare oss än 2014 JO25.