Årets stjärnfallsfest bådar gott

Perseiderna-Jorden

På fredag kväll den 12 augusti är det dags för årets upplaga av Perseiderna. Örebro Astronomi huserar som vanligt vid Venastugan dit alla som vill är välkomna. Bommen är öppen från kl 21:30 och om det är svalt kan vi invänta mörkret i stugvärmen. Allt du behöver är en solstol, varma kläder, tålamod och lite fika. Skulle det bli övervägande mulet väder, ställer vi in evenemanget.

Skådespelet har vi den gamla kometen Swift-Tuttle att tacka för. Den svärm av kometrester som korsar jordbanan är i år kraftigare än vanligt vilket bör innebära ett tätare stjärnfallsregn. På minussidan har vi ett ganska starkt månsken lågt i sydväst som gör de svagare meteorerna svåra att se. Men strax efter midnatt går månen ned och eftersom det alltid är på efternatten som meteorskuren är som intensivast kan det bli jackpot för den som orkar hålla sig vaken.