Laniakea – vårt hem!

 

Så här i slutspurten av valtider är det lätt att man blir uppslukad av val mellan rött, grönt och blått, hur framtiden ska få se ut och vart vi hör hemma… Jag skulle vilja ge oss lite perspektiv på saker och ting, och just vart det är vi hör hemma.

Vi vet att vi bor på planeten jorden, tredje klotet från solen i en av spiralarmarna i galaxen Vintergatan. Vi känner till några av våra grannar, till exempel Andromeda, vissa känner även till närliggande ”byar och städer”, som Virgo och The great attractor.

Jorden tillhör ett solsystem, som i sin tur tillhör en galax, som i sin tur tillhör en grupp av galaxer, som i sin tur tillhör en supergrupp, ett nätverk av galaxer.

Vi har tidigare haft bilden av denna enorma region vi tillhör som sträcker sig över 100 miljoner ljusår i bredd. Att vi varit början av bebyggelsen till Virgo, en förort till staden The great attractor.

Men precis som Columbus en gång kartlade den nya världen, är forskare idag ute på äventyr för att kartlägga rymden utanför oss. På dess resa har man upptäckt att det kluster vi trodde vi tillhörde endast var förorten till ett ännu väldigare område.

Forskare har samlat data och byggt upp bilden av ett otroligt nätverk av galaxkluster som gemensamt samlas under namnet Laniakea – Vår del av universum, vårt hem!

De har lagt in över 8000 galaxer som finns runt om oss, mätt varje galaxposition och dess rörelse. I ett imponerande arbete har man med hjälp av dopplereffekten (ljusförskjutning av ett objekts rörelse, blå emot oss, rött ifrån oss) mätt galaxernas rörelse och position, och resultatet är fantastiskt. Alla de galaxer som på olika vägar rör sig mot samma mål som Vintergatan, räknas till Laniakea.

Man kan se hela universum som ett stort nätverk med mängder av små byar och stora städer av galaxer. Tack vara denna nya samling av data kan vi börja läsa kartan och med vår äventyrslust göra nya upptäcktsresor i det vackra och inspirerande universum vi lever i.

 

  • Krister Palm

    Så vackert ! Hisnande ! Man får i alla fall plats, i rymden, alltså.